Pelatihan Pembuatan Bolu Ampas Tahu Lokal di Kelurahan Lewirato

Authors

  • Muhammad Rizki Bima Putra Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi
  • Ratu Syafira Nurasyifa Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi
  • Mely Sukma Dewi Ratu Mutiara Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi
  • Nurlayli Istiqomah Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi
  • Merlin Qhardanova Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi
  • Sri Rezeki Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi
  • Nunung Faujiah Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi
  • Isti Mulyati Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi
  • Zyad Dilmi Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi

DOI:

https://doi.org/10.61132/inber.v2i1.135

Keywords:

Coaching, Bolu, Tofu Dregs

Abstract

Tofu dregs cake is increasingly becoming a favorite among the community, creating opportunities for mothers in Lewirato Village to develop it as a home industry. This research reviews entrepreneurship training efforts aimed at teaching mothers how to make tofu dregs cake, with the aim of increasing skills and local economic potential. The implementation method involves demonstration, direct observation, and interviews. This training was carried out involving women from PKK cadres and households around the sub-district. The results showed an increase in skills in making tofu dregs sponge cake and high enthusiasm from the participants. In conclusion, this activity empowers mothers to produce quality tofu dregs cake, reduces dependence on external purchases, and strengthens the local economy.

References

Agustina, A., & Sutisna, S. (2020). Ruang Komunal Kue Tradisional Di Senen. Jurnal Sains, Teknologi, Urban, Perancangan, Arsitektur (Stupa), 2(2), 1639.

https://doi.org/10.24912/stupa.v2i2.8503

Cahya, A. D., Aminah, A., Rinaja, A. F., & Adelin, N. (2021). Pengaruh Penjualan Online di masa Pademi Coviv-19 terhadap UMKM Menggunakan metode Wawancara. Jesya (Jurnal Ekonomi & Ekonomi Syariah), 4(2), 857–863. https://doi.org/10.36778/jesya.v4i2.407

Februari, E., Ritonga, M. K., Hartini, S., & Ipsb, F. (2023). Analisis perhitungan harga pokok produksi untuk menentukan harga jual bolu salak pada usaha bolu salak kenanga padangsidimpuan. 4(1), 36–39.

History, A. (2022). Pelatihan pembuatan bolu pisang kukus ( steamed banana sponge ) di desa kembang seri kecamatan talo kabupaten seluma. 174–177.

Rokhmah, B. E., & Almaidah, S. (2018). Di Kadipiro Banjarsari Surakarta. 2018: Prosiding Seminar Pengabdian Kepada Masyarakat (Senadimas), 210–216.

Sekitar, M., Universitas, K., & Makassar, S. (2022). Pelatihan pembuatan roti untuk umkm dan masyarakat sekitar kampus universitas sawerigading makassar. 298– 301.

Study, O., Mata, P., & Manajemen, K. (2018). No Title. 6(2), 90–103.

Tambunan, E., Purba, M. L., & Idahwati, I. (2022). Pelatihan Pembuatan Aneka Kue Bolu Peluang Bisnis Bagi Ibu Rumah Tangga Di Kelurahan Sei Sikambing Di Kecamatan Medan Petisah. Jurnal Abdimas Mutiara, 3(1), 274–280.

http://114.7.97.221/index.php/JAM/article/view/2655%0Ahttp://114.7.97.221/ index.php/JAM/article/download/2655/178 5

Teknobiologi, F., Atma, U., & Yogyakarta, J. (2020). KUALITAS BOLU KUKUS SUBSTITUSI

TEPUNG LABU KUNING ( Cucurbita moschata ) DAN TEPUNG TEMPE KACANG KORO PEDANG ( Canavalia ensiformis ) Anna Julie Chandra Priharyanto, Yuliana Reni Swasti * , Franciscus Sinung Pranata.

Zen, Z. H., Satriardi, S., Dermawan, D., Anggraini, D. A., Meirizha, S. N., & Yul, F. A. (2017).

Pelatihan Desain Kemasan Produk Umkm Di Kecamatan Tambang, Kabupaten Kampar. Jurnal Pengabdian UntukMu NegeRI, 1(2), 12–15.

https://doi.org/10.37859/jpumri.v1i2.225

Zulvia, R. F., & Ukrita, I. (2023). Bauran Pemasaran Kue Bolu Di Toko Kue ID CAKE Manggis Bukittinggi. Journal of Agribusiness, 6. http://repository.ppnp.ac.id/id/eprint/872%0Ahttp://repository.ppnp.ac.id/872 /1/ARTIKEL RAHMA ZULVIA.pdf

Downloads

Published

2024-01-16

How to Cite

Muhammad Rizki Bima Putra, Ratu Syafira Nurasyifa, Mely Sukma Dewi Ratu Mutiara, Nurlayli Istiqomah, Merlin Qhardanova, Sri Rezeki, … Zyad Dilmi. (2024). Pelatihan Pembuatan Bolu Ampas Tahu Lokal di Kelurahan Lewirato. Indonesia Bergerak : Jurnal Hasil Kegiatan Pengabdian Masyarakat, 2(1), 93–100. https://doi.org/10.61132/inber.v2i1.135