Redesign Mesin Guna Meningkatkan Produktivitas Menggunakan Metode Zero-One
DOI:
https://doi.org/10.61132/jupiter.v2i4.445Keywords:
Redesign, Productivity, Zero oneAbstract
In a company increasing productivity is very important. This increase can be done by improving technological innovation. The technology that was redesigned was the roaster machine. The aim of this research is to make machine use and maintenance easier with new designs that may be more user-friendly and more sophisticated control technology or more durable materials that can improve machine performance and longevity. The method used in this research is the Zero One method. The Zero-One method is a decision development method that aims to determine alternatives (criteria). The results of the analysis from this research are to create a machine that can be made in accordance with ergonomic standards for workers, thereby reducing downtime and reducing production cycle times, thereby allowing for increased output without increasing working hours.
References
Zain, A. M., & Andajani, S. (2021). Analisis pemilihan lokasi bendung menggunakan metode zero one. Prosiding Seminar Intelektual Muda, 2(1), 92–97.
Wirdianto, E., & Unbersa, E. (2008). Aplikasi metode analytical hierarchy process dalam menentukan kriteria penilaian supplier. TeknikA, 2(29), 6–13.
Setyaningrum, R., Ulum, M., & Talitha, T. (2020). Redesain alat pemotong singkong menggunakan metode rasional guna meningkatkan produktivitas. Jurnal Sistem Teknik Industri, 22(1).
Ratmanto, T. (2005). Determinisme teknologi dalam teknologi komunikasi dan informasi. Mediator: Jurnal Komunikasi, 6(1), 43–50. https://doi.org/10.29313/mediator.v6i1.1175
Purwanto, H. (2009). Teknologi pengolah hasil pertanian. Mediagro, 5(1), 15–19.
Nusantara, R. A., & Jakaria, R. B. (2022). Implementasi metode zero one dan analytical hierarchy process (AHP) dalam redesain kemasan obat (studi kasus pada PT. BPFC). Jurnal Ilmiah Teknologi, 20(1), 331–339.
Nelwan, A. F. P., Sudirman, M. N., & Yunus, M. A. (2015). Produktivitas penangkapan ikan pelagis di perairan Kabupaten Sinjai pada musim peralihan barat-timur. Journal of Fisheries Sciences, 17(1), 18–26.
Mahdi, F., Faisal, Indini, D. P., & Mesran. (2023). Penerapan metode WASPAS dan ROC (Rank Order Centroid) dalam pengangkatan karyawan kontrak. Bulletin of Computer Science Research, 3(2), 197–202.
Janah, S. H. L., Budhyani, I. D. A. M., & Sudirtha, I. G. (2021). Pengembangan media moodboard berbantuan aplikasi pengolah gambar pada pembelajaran desain busana. Jurnal BOSAPARIS: Pendidikan Kesejahteraan Keluarga, 12(1), 8–16.
Jakaria, R. B., & Sukmono, T. (2017). Buku ajar mata kuliah perencanaan dan perancangan produk (Vol. 1). Lesiba Sekele.
Hasmawaty, Zahri, A., Kusmindari, D., & Defriadi, R. (2018). Inovasi teknologi penghancur dan pengering tulang ikan zero wash dengan zero one. Jurnal Ilmiah TEKNO, 15(1), 33–45.
Hamid, E. S., & Susilo, Y. S. (2015). Strategi pengembangan usaha mikro kecil dan menengah di Provinsi Daerah Istimewa Yogyakarta. Jurnal Ekonomi Pembangunan: Kajian Masalah Ekonomi Dan Pembangunan, 12(1), 45.
Fatkhurrohman, A., & Subawa. (2016). Penerapan kaizen dalam meningkatkan efisiensi dan kualitas produk pada bagian banbury PT. Bridgestone Tire Indonesia. Jurnal Administrasi Kantor, 4(1), 14–31.
Eliza, F., Hastuti, H., Myori, D. E., & Yanto, D. T. P. (2019). Peningkatan kompetensi guru sekolah menengah kejuruan melalui pelatihan software engineering. JTEV (Jurnal Teknik Elektro Dan Vokasional), 5(1.1).
Anindita, M., & Riyanti, M. T. (2016). Tren flat design dalam desain komunikasi visual. Jurnal Dimensi DKV Seni Rupa Dan Desain, 1(1).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Jupiter: Publikasi Ilmu Keteknikan Industri, Teknik Elektro dan Informatika
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.