Pengendalian Mutu Tahu dengan Checksheet, Diagram Pareto, dan Diagram Fishbone pada Usaha Tahu Tansa
DOI:
https://doi.org/10.61132/jupiter.v3i3.861Keywords:
Check Sheet, Fishbone Diagram, Pareto Diagram, Quality ControlAbstract
This study aims to analyze the product quality of tofu at Tahu Tansa, a tofu business located in Bogor City, by utilizing quality control tools such as check sheets, Pareto diagrams, and fishbone diagrams. Tofu is a nutritious food product with high consumer demand, but its production process often encounters defects that affect product quality. This research uses primary data obtained through direct observation and interviews and is analyzed using descriptive quantitative methods. The results show that the most dominant defect is non-standard tofu cutting size (50%), followed by overly soft texture (37.87%), and residual cloth stuck on the product (12.13%). Based on fishbone analysis, these defects are caused by suboptimal factors including manpower, machines, methods, raw materials, and measurement. The findings imply that improvements in operational standards, workforce training, and strict monitoring of raw materials and equipment are necessary to maintain quality and improve production efficiency at Tahu Tansa.
References
Abidin, A. A., Wahyudin, W., Fitriani, R., & Astuti, F. (2022). Pengendalian kualitas produk roti dengan metode seven tools di UMKM Anni Bakery and Cake. Performa: Media Ilmiah Teknik Industri, 21(1), 52–63.
Arief, Z. A., Qhifari, M. O. R., & Efendi, I. (2024). Analisis pengendalian kualitas tahu menggunakan metode seven tools (studi kasus di Tahu Takoa Riski). MASALIQ, 4(3), 669–683. https://doi.org/10.58578/masaliq.v4i3.3023
Bintoro, P. A., Maselia, P., Kintoko, A. W., Defanda, A. A., Fitriyanto, A., Ramadhan, F., Kartika, M., & Septiani, U. A. (2017). Pembuatan tahu rumahan khas Ledok Kulon. Jurnal Pemberdayaan: Publikasi Hasil Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(2), 245–252.
Budiartami, N. K., & Wijaya, I. W. K. (2019). Analisis pengendalian proses produksi untuk meningkatkan kualitas produk pada CV. Cok Konveksi di Denpasar. Jurnal Manajemen dan Bisnis Equilibrium, 5(2), 161–166.
Damayanti, K., Fajri, M., & Adriana, N. (2022). Pengendalian kualitas di Mabel PT. Jaya Abadi dengan menggunakan metode seven tools. Bulletin of Applied Industrial Engineering Theory, 3(1).
Haryanto, E. (2019). Analisis pengendalian kualitas produk Bos Rotor pada proses mesin CNC Lathe dengan metode seven tools. Jurnal Teknik, 8(1).
Heizer, J., & Render, B. (2022). Manajemen operasi: Manajemen keberlangsungan dan rantai pasokan.
Juariah, S., & Sari, W. P. (2018). Pemanfaatan limbah cair industri tahu sebagai media alternatif pertumbuhan Bacillus sp. Klinikal Sains: Jurnal Analis Kesehatan, 6(1), 24–29.
Nursyamsi, I., & Momon, A. (2022). Analisa pengendalian kualitas menggunakan metode seven tools untuk meminimalkan return konsumen di PT. XYZ. Jurnal Serambi Engineering, 7(1), 2701–2708.
Prasetyo, R., & Bakhti, Y. K. (2022). Pengendalian kualitas produk pakaian anak pada industri garment dengan metode seven tools. Jurnal Inkofar, 6(1).
Putri, M. A., Chameloza, C., & Anggriani, R. (2021). Analisis pengendalian kualitas produk pengalengan ikan dengan metode statistical quality control (studi kasus: pada CV. Pasific Harvest). Food Technology and Halal Science Journal, 4(2), 109–123.
Sholiha, L., & Syaichu, A. (2017). Analisa pengendalian kualitas produk gula kristal putih dengan metode seven tools. SISTEM Jurnal Ilmu Ilmu Teknik, 13(1), 50–58.
Triamanda, D. Y., & Islami, M. C. P. A. (2024). Analisis pengendalian kualitas produk tahu goreng dengan metode statistical quality control (SQC). Jupiter: Publikasi Ilmu Keteknikan Industri, Teknik Elektro dan Informatika, 2(5), 165–175. https://doi.org/10.61132/jupiter.v2i5.556
Wardah, S., Suharto, S., & Lestari, R. (2022). Analisis pengendalian kualitas proses produksi produk nata de coco dengan metode statistic quality control (SQC). JISI: Jurnal Integrasi Sistem Industri, 9(2), 165–175.
Yuliarto, Y., & Putra, Y. S. (2015). Analisis quality control pada produksi susu sapi di CV Cita Nasional Getasan tahun 2014. Among Makarti, 7(2).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Jupiter: Publikasi Ilmu Keteknikan Industri, Teknik Elektro dan Informatika

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.



