Penerapan Metode Interpretive Structural Modeling (ISM) Dalam Menyusun Perancangan Pengolahan Limbah Ampas Kopi Aroma Kahuripan

Authors

  • Manasye Surya Sanjaya Universitas Telkom

DOI:

https://doi.org/10.61132/manufaktur.v2i2.318

Keywords:

Coffee Grounds Waste, Interpretive Structural Modeling, Processing Design

Abstract

Coffee grounds waste, which is rich in carbon, can accelerate global warming if not managed properly, considering its contribution to the greenhouse effect (Hendra Arthaviana, 2019). Therefore, coffee grounds can have a negative impact on the environment if they are not processed or utilized. So, coffee grounds need to be processed into useful products so as not to pollute the environment. The method used in this research is interviews. Based on the results of the application of the ISM (Interpretative Structural Modeling) method which was carried out regarding the coffee grounds waste processing strategy, it was concluded that the application of the ISM method can be used to review the main constraint elements and objectives of processing coffee grounds waste at Aroma Kahuripan

 

 

References

Abdurohim, D., & Maulana, M. F. (2022). Pendampingan Peningkatan Kapasitas Usaha Kopimu Desa Cibeureum Kertasari Kabupaten Bandung melalui Pengembangan Bisnis dalam Meningkatkan Daya Saing. Jurnal Pendidikan Masyarakat Dan Pengabdian : DIKMAS, 02(3), 839–848.

Arsiwi, P., & Adi, P. W. (2020). Interpretive Structural Modelling Untuk Meningkatkan Daya Saing Rantai Pasok UKM Mina Indo Sejahtera. Jurnal PASTI, 14(1), 26–36. https://doi.org/10.22441/pasti.2020.v14i1.003

Badan Pusat Statistik. (2023). Ekspor Kopi Menurut Negara Tujuan Utama, 2000-2022 (Vol. 179). https://www.bps.go.id/statictable/2014/09/08/1014/

Dharma, U. S. (2013). Pemanfaatan Biomassa Limbah Jamur Tiram Sebagai Bahan Bakar Alternatif Untuk Proses Sterilisasi Jamur Tiram. Turbo, 2(2), 17–22. https://www.ojs.ummetro.ac.id/index.php/turbo/article/view/642

Fajar, M. I., Nadiroh, N., & Muzani, M. (2018). Kebijakan Pengelolaan Limbah Padat Bukan Berasal Dari Bahan Berbahaya Dan Beracun Melalui Re-Use Atau Re-Cycling Untuk Kelestarian Lingkungan Hidup. Jurnal Green Growth Dan Manajemen Lingkungan, 7(2), 148–159. https://doi.org/10.21009/jgg.072.05

FAO. (2021). Crops and livestock products. https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL

Hendra Arthaviana, J. (2019). Limbah Ampas Kopi Sebagai Alternatif Bahan Bakar Kendaraan.

Khusna, D., & Susanto, J. (2015). Pemanfaata Limbah Padat Kopi Sebagai Bahan Bakar Alternatif Dalam Bentuk Briket Berbasis Biomass (Studi Kasus di PT. Santos Jaya Abadi Instan Coffee). Seminar Nasional Sains Dan Teknologi Terapan III 2015, Institut Teknologi Adhi Tama Surabaya, 247–260.

Lia, F. R. (2023). Edukasi Pemanfaatan Ampas Kopi di Desa Jamusan Kecamatan Jumo Kabupaten Temanggung. Jurnal Bina Desa, 5(2), 139–144. https://doi.org/10.15294/jbd.v5i2.41082

Maulana, M., Anggaraini, D., Yofinaldi, S., & Wirayuda, R. (2023). Pemanfaatan Limbah Ampas Kopi menjadi Pupuk Organik. Jurnal Sains Teknologi Dalam Pemberdayaan Masyarakat, 4(1), 9–14. https://doi.org/10.31599/jstpm.v4i1.1631

Pratiwi, V. D., & Mukhaimin, I. (2021). Pengaruh Suhu dan Jenis Perekat Terhadap Kualitas Biobriket dari Ampas Kopi dengan Metode Torefaksi. CHEESA: Chemical Engineering Research Articles, 4(1), 39. https://doi.org/10.25273/cheesa.v4i1.7697.39-50

Ramadhani, T., Putri, W. S., Nuradia, A. F., Zaki, M., Manajemen, J., Ekonomi, F., & Muhammadiyah, U. (2023). Analisis Pemanfaatan Limbah Bubuk Kopi Menjadi Pupuk Organik di Coffee Shop, 7, 32361–32365.

Rifaldi, M., Sumargo, B., & Zid, M. (2021). Penerapan Metode Interpretative Structural Modeling (ISM) dalam Menyusun Strategi Pengelolaan Sampah. Environment Science and Engineering Conference, 2(1), 11–18. https://esec.upnvjt.com/index.php/prosiding/article/view/33/67

Setya Diningrat, D., Sari Harahap, N., Maulana, B., Nirmala Sari, A., & Dewi, G. (2021). Pemanfaatan Limbah Ampas Kopi Untuk Pembuatan Parfum. Jurnal Pengabdian Kepada Masyakarat, 2(2), 2797–3395.

Sumadyo, M. (2016). Penggunaan Teknik Analisis dalam Pengembangan Sistem Informasi Menggunakan Soft System Methodology (SSM) [Use of Analysis Techniques in Information System Development Using Soft System Methodology (SSM)]. Jurnal Penelitian Ilmu Komputer, System Embedded & Logic, 4(1), 36–48. https://jurnal.unismabekasi.ac.id/index.php/piksel/article/view/255

Tsai, W. T., Liu, S. C., & Hsieh, C. H. (2012). Preparation and fuel properties of biochars from the pyrolysis of exhausted coffee residue. Journal of Analytical and Applied Pyrolysis, 93, 63–67. https://doi.org/10.1016/j.jaap.2011.09.010

Published

2024-05-20

How to Cite

Manasye Surya Sanjaya. (2024). Penerapan Metode Interpretive Structural Modeling (ISM) Dalam Menyusun Perancangan Pengolahan Limbah Ampas Kopi Aroma Kahuripan. Manufaktur: Publikasi Sub Rumpun Ilmu Keteknikan Industri, 2(2), 38–52. https://doi.org/10.61132/manufaktur.v2i2.318